Wat doe je als er op elk bier wel commentaar te leveren valt? Dan brouw je gewoon je bier wat je zélf lekker vindt! Ja toch? Wij wel! Ooit begonnen in potten en pannen op zes hoog achter, kwamen we tot de conclusie dat we meer moesten doen met de brouwsels die we maakten. Bier met die kwaliteit en intensiteit moest de wijde wereld in. Na maanden van nadenken en uitzoeken was het daar: Maasgoud. Een krachtige naam voor een prachtig product dat vele harten zou gaan veroveren en smaakpapillen doen sidderen ende beven.

We brouwe omdat we d’r van houwe!

Maasgoud gaat ervoor om mooi bier op de kaart te zetten. Iets wat net even wat anders is dan andere bieren. Een eigen smoel, zowel in het glas als daarbuiten. Wars van trends of engig gehipster brouwen we gewoon lekker bier. Geen fratsen. Geen wedstrijdje hoppenproppen. Geen links-draaiende-bio-melkzuur-glutenvrij-ecologisch-en-politiek-verantwoorde-alcoholvrije-triple-dutch-ipa-in-veel-te-blije-blikkies. Doe normaal joh. Gewoon de klassiekers. Maar dan zoals ze horen te smaken. Op je muil!

Huurbrouw?

We proberen topkwaliteit te leveren met onze bieren. En daar horen ook top-ingrediënten bij. We onderhouden warme banden met onze relaties: de leveranciers en de brouwerijen waar we de ketels van huren… Sommigen daarvan doen nét dat ene stapje harder voor je, gewoon omdat ze het gers vinden wat je doet en omdat we allemaal vinden dat bier gewoon fucking lekker hoort te zijn. En daar zijn we ze een miljoenmiljard keer dankbaar voor.

Waarom brouwen we ons commerciële bier elders? Dit heeft te maken met het feit dat onze eigen brouwerij, onze vestigingslocatie waar we onze bieren ontwikkelen en recepten doorontwikkelen, gehuisd is in een pand dat onderdeel uitmaakt van een groter complex. Om accijnzen af te kunnen dragen moet je vestigingslocatie een Accijns Goederen Plaats (AGP) zijn. Hiervoor moet je goedkeuring van de Douane krijgen. Eén van de vereisten voor het verkrijgen van een AGP-toekenning is het hebben van een eigen huisnummer. En dat gaat nu eenmaal niet. Tevens moet je als brouwerij voldoen aan allerlei regels van de Voedsel en Warenwetgeving, waar wij in ons pand niet aan zouden kunnen voldoen, vanwege de aard van het pand en de ligging. Wij huren dus ketels bij een brouwerij die wél aan alle wet- en regelgeving kan voldoen. Deze draagt ook de accijnzen af voor ons. Wij zijn dus zgn. ‘huurbrouwers’.

We zijn echter geen ‘etikettenplakkers’ of ordinaire ‘dozenschuiverts’. Dan drop je je recept bij een brouwerij en na een paar weken haal je je bier op. Of erger nog: je koopt bier van een brouwerij en plakt er je eigen etiket op. Wij dus niet. We staan met onze poten in de klei, staan zelf in die potten te roeren, zelf die granen te schroten, de hele nacht door als het moet. We trekken nog nét niet de graankorrel van de rank.
Dit is ons bier, door ons ontwikkeld en door ons gebrouwen. Voor jou.